VÍNO ŠKROBÁK - ČEJKOVICE

Typické rodinné vinařství, kde se láska k vínu a um vinaře dědí z otce na syna, z generace na generaci. Základ vinařství položil pan Vladimír Škrobák, který celý život zasvětil vínu a vinici a byl neúnavný propagátor čejkovických vín. Jeho zásluhou se v Čejkovicích znovu osázely historicky známé viniční tratě. Svoje nadšení předal synovi Stanislavovi, který se rozhodl v roce 1992 založit firmu Víno Škrobák. Zpočátku se z výměry jednoho hektaru vyráběla sudová vína pro své stálé zákazníky a v omezené míře lahvová vína pro rodinu a pro své přátele. Kvalita vín se rychle šířila a poptávka stoupala a tak se postupně rozšiřovala výměra vinic a výroba se přeorientovala na špičková lahvová vína. To už se postupně začal podílet na budování firmy syn Martin, který studoval vinařství na vinařské škole ve Valticích a poté na vysoké škole v Lednici, kde získal potřebné znalosti pro výrobu kvalitních vín. Začalo se s uplatňováním moderních postupů jak ve vinici, tak ve sklepě. Vinařství si velmi dobře uvědomuje, že špičkové víno vyrobí pouze z těch nejkvalitnějších hroznů, takže kvalitní obdělávání vinice je základem firemní filozofie. Na kvalitní zelené práce a probírku hroznů se klade velký důraz a provádějí ji pouze rodinní příslušníci, tak aby bylo dosaženo co nejvyšší kvality hroznů. Víno se z počátku vyrábělo v klasickém kvelbeném sklepě v dřevěných sudech pomocí starých, léta osvědčených postupů. Tyto prostory však už kapacitně nestačily, a tak se firma přestěhovala do nově zbudovaných výrobních prostor, plně vyhovujícím moderním požadavkům na výrobu vína. Tyto prostory v současnosti slouží jen pro výrobu vína, ale v nejbližších letech přibudou důstojné prostory pro prezentaci vín všem vínomilným návštěvníkům. Technologie výroby vína se v současnosti nachází na rozcestí mezi nejnovějšími moderními postupy a klasickou starou (selskou) metodou. Některá vína se vyrábí na vypití do jednoho roku – jsou to vína čistě aromatická s květinovo ovocnými aromaty, se svěží lahodnou chutí, příjemná na pití. Takového vína docílíme jemným šetrným lisováním, odkalením pomocí enzymů, zakvašením ušlechtilými vinnými kvasinkami, řízenou teplotou kvasu a krášlením pomocí čiřidel. V poslední době se ale stále častěji vracíme ke klasické zcela přírodní metodě, kdy necháme pracovat jenom přírodu a nepřidáváme do vína žádné kvasinky, enzymy a čiřidla. Získáme tím vína ne tak intenzivně aromatická a svěží jako při moderní výrobě, ale vína, která mají charakter, ve kterých můžete cítit vinici, půdu, rukopis vinaře. Tyto vína jsou určena pro opravdové znalce a zráním na lahvi dosahují dokonalosti. Nedílnou součást našeho portfolia tvoří vína speciální. Naší chloubou jsou botrytické výběry, ledová a slámová vína a sekty kvašené v lahvi. S výrobou ledových vín jsme začali již v roce 1995 a v roce 1999 jsme vyrobili první ledové červené víno v ČR!

www.vinoskrobak.cz