Vinařství Maláník-Osička s.r.o. (Mikulčice)

Vinařství Maláník-Osička s.r.o. - Mikulčice je malou rodinnou firmou, zabývající se pěstováním révy vinné
a výrobou kvalitních přívlastkových vín. Vinařství vychází z dlouholeté vinařské tradice, která začala
v roce 1960, kdy Štěpán Maláník ukončil studia na Vinařské škole ve Valticích a v roce 1967 vysadil první
vinice. Ty byly postupně rozšiřovány za pomocí syna Jana Maláníka, zetě Vladimíra Osičky
a rodinných příslušníků.

Vinařství obhospodařuje 6ha vinic, rozkládajících se jihozápadně od obce Mikulčice, v podoblasti Slovácké,
viniční trati Kněžské, kde jsou pěstovány bílé a červené odrůdy:
Chardonnay, Pálava, Aurelius, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sauvignon, Děvín, Veltlínské zelené,
Rulandské šedé, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe, Pinot Noir, Fratava a Dornfelder.

Filosofie výroby - ruční práce, kvalita nade vše...
Vinařství je založeno na filosofii, která se ubírá směrem kvalitního a moderního zpracování hroznů,
z nichž získává jakostní a přívlastková vína s jedinečným charakterem. Při výrobě vín se řídíme mottem:
„KAŽDÉ VÍNO SE PODOBÁ SVÉMU TVŮRCI. JE ZRCADLEM JEHO UMU, ŠIKOVNOSTI,
PÍLE A VYTRVALOSTI. V KAŽDÉM VÍNĚ JSOU VINAŘOVY VRÁSKY I ÚSMĚVY,
RADOSTI I SMUTKY, ÚSPĚCHY I PROHRY. CHVALME VÍNO A PROKAŽME MU SLUŽBU ÚCTY,
ABY SE ZA NÁS NEMUSELO STYDĚT.“

Vinařství respektuje aktuální trendy při obhospodařování viničních ploch i při výrobě vína,
které jsou sladěny s ekologickými požadavky. Menší hektarové výnosy a šetrné zacházení se surovinou
při ručních pracích, umožňuje vyrábět vína vysoké jakosti, s výrazným a čistým odrůdovým charakterem.
Pro vinařství je charakteristické zpracovávání hroznů vlastní produkce, bezprostředně po sklizni
a v moderních prostorách vinařství, které je vybaveno moderními technologiemi. V současné době
je zpracováváno 40 tun hroznů z vlastní produkce a ročně produkováno 35 000 lahví vína. Zastoupena
jsou vína přívlastková – od pozdních sběrů až po výběry z cibéb a vína ledová.

www.vinarstvimalanik.cz